Helyum Gazı ve Uçan Balon

Sayfada helyum gazı, uçan balon, evde uçan balon yapımı, kullan at helyum gazı ve şişirilebilecek balon sayıları hakkında bilgi verilmiştir. İçerik Kalisan tarafından oluşturulmuş; alıntı yapılan kısımlar belirtilmiştir.

Helyum gazı özellikleri ve kullanım alanları

——/ Alıntı başlangıcı/——/ Üstteki resim kalisan.com.tr’de tek alıntı görseldir /
Rengi ve kokusu olmayan helyum gazı hidrojenden sonra en hafif elementtir. Demirli göktaşlarının bileşiminde helyuma rastlanır ayrıca havada da bir miktar helyum bulunur. Simgesi He, atom numarası 2, atom ağırlığı 4,0026 olan helyum evrende hidrojenden sonra en bol bulunan elementtir. Dünya atmosferinde ancak 186,000’de bir oranında helyum bulunur. 1905’te doğal gazın birleşiminde de helyumun bulunduğu anlaşılmıştır. Nitekim günümüzde helyum en çok ABD’deki doğal gaz yataklarından elde edilir.

Helyum bir soy gazdır; yani başka elementlerle tepkimeye girmeyen eylemsiz bir maddedir. Bu yanıcı olmadığı anlamındadır. Bu nedenle uzay araçlarının yakıt tanklarında iç basınç yaratmak için helyum kullanılır, ayrıca kaynak işlerinde metallerin havadan etkilenmemesi için eylemsiz bir ortam oluşturmak amacıyla gene helyumdan yararlanılır.
Helyum hidrojenden iki kat daha ağır olduğu halde yanıcı olmadığı için meteoroloji balonlarını ve güdümlü balonları şişirmekte hidrojenden daha elverişlidir. Bunun dışında dalgıçların oksijen tüplerine de oksijenle karıştırılmış helyum doldurulur. Çünkü sualtındaki yüksek basınçta helyumun kanda çözünme oranı azotunkinden çok daha azdır; böylece dalgıçların ”vurgun yeme” tehlikesi önlenmiş olur. Helyum ayrıca nükleer reaktörlerin soğutulmasında da kullanılır.

Helyum bütün öbür gazlardan çok daha düşük sıcaklıklarda sıvılaşan bir gazdır. Ancak -269°C’ de sıvılaşır; üstelik yüksek basınç uygulanmadığı sürece, sıvı haldeyken mutlak sıfır noktasında (-237 °C ) bile katılaşmaz. -271°C’nin altındaki sıcaklıklarda sıvı helyum viskozitesini hemen hemen tümüyle yitirir ve ısı iletkenliği son derece yüksek bir üstünakışkan durumuna gelir. Bu durumdayken, gazların bile geçemeyeceği kadar küçük deliklerden sızabilir ve ”yukarı doğru” akabilir.
——/ Alıntı sonu/——

Uçan balon kullanımında helyum gazı

1988 basımı yazılı kaynaktan alınan alıntıda, helyum gazının kullanım alanlarından bahsedilmiş, o günlerde popülütesinin olmaması ve kullanılırlığının az olmasından, uçan balonlarla ilgili bir bilgiye yer verilmemiştir.


Günümüzde aktif kullanımının lateks balonlarda olmasından dolayı yapılan aramalarda sektörle ilgili ürün ve içerikler ön plandadır. Uçan balon yapımında da kullanılan ve kullanılması gereken gaz helyumdur. Nadir rastlanılan ve satın alınmadan geçilmeyen renkli uçan balonlar artık daha fazla karşılaşılan bir ürün grubu. Kutlanan özel günlerin artması, beraberinde farklı ürün gruplarını getirmiştir.

Helyum gazının kullanımının artışı

Kullan at helyum gazı uçan balonlara olan talebin artmasıyla artık daha sık karşılaşılan ve daha kolay bulunabilinen ürünlerden sadece birisi. Son zamanlarda küçük kutlamalara yönelik üretilen ve pazarlanan kullan at helyum gazı formatı da ürünün bulunabilirliğinde etkili.  Birkaç sene öncesine kadar doğum günü haricinde özel bir gün saymakta zorlanılırken yine günümüzde birçok özel gün bir çırpıda sayılabilmektedir. 1 yaş partileri, baby shower, hoşgeldin bebek, ilk diş, ilk adım, evlilik teklifi gibi özel günler bunlardan sadece birkaçı.

Baskılı balon çeşitliliğinin artışına etkisi

Özel günlerin artışı helyum gazında olduğu gibi beraberinde çeşitli ürünlerin çoğalmasında ve pazar oluşturmasında etkili olmuştur. Hazır baskılı balon temalarının çoğalması buna örnektir. Sadece birkaç sevimli hayvan figürünün baskısı ile başladığımız yolculuğumuz bugün birçok ürünle Türkçe ve ingilizce olarak her geçen gün arttırılarak devam etmektedir. Doğum günü, düğün, nazar, puantiye temaları ürünlerimizden sadece birkaçı. Kısa süre önce butik talepler için başlattığımız  kişiye özel baskılı balon ürün grubuile farklı bir kanal açarak; klişelerden sıyrılmak isteyen müşterilerimize sınırsız tercih sunmayı başardık.